Nieuws

2022 -2023

Ik sta weer voor de klas en schrijf nog wel, maar niet zoveel als ik zou willen. Komt wel weer, zeker weten, maar qua schrijfnieuws is het dus allemaal wat karig momenteel.
Wel kan ik vertellen dat ik op een enorm fijne en leuke basisschool werk: Roncalli in Balgoij. En mijn groep 6/7/8 leest als een dolle… hoe zou dat nou komen?
Ook ben ik een erg leuke cursus aan het volgen: Open Boek 3.0. Het is een opleiding tot leescoördinator en het gaat om leesbevordering en allerlei aspecten van de kinder- en jeugdliteratuur. Dat past natuurlijk helemaal bij mij. Blij blij!

2021

Er is een fantastisch nieuw boek uitgekomen van mijn lieve schrijfzusje Annet Schaap (jeweetwel, die van Lampje).

Ze heeft van zeven sprookjes  nieuwe verhalen gemaakt die ontroerend, onthutsend, een behoorlijk tikje zwart en zooooo onwaarschijnlijk mooi zijn. Niet alleen qua schrijven (ik ben niet snel jaloers, maar als ik toch zou kunnen formuleren als Annet), maar in alles!

Annet heeft trouwens ook de illustraties gemaakt. Het boek heet ‘de Meisjes’ en het zou me niet verbazen als ze ook hiermee kinderboekenland omver blaast.

De Wijchense voorronde van de Nationale voorleeswedstrijd moest dit jaar ook digitaal. Het was opgelost met prima filmpjes van de voorlezers, maar hopelijk kunnen we volgend jaar weer live genieten.
Maar het was ook deze keer weer superleuk om te doen, en wij (de jury) waren erg onder de indruk van de kwaliteit van alle voorlezers. Heel spontaan, flair, goede intonatie, boeiende verhalen.
Ik heb een filmpje gemaakt waarin de winnaar bekend gemaakt wordt, maar het bestand is te groot om hier te plaatsen. Ik pruts nog even verder en hopelijk lukt het op de een of andere manier.

2019 en 2020

Ik heb iets doms gedaan, weet niet precies hoe het komt, maar er is alleen nog een oude versie van deze nieuwspagina. 2019 en 2020 zijn zomaar verdwenen. Heel vreemd.

Het leukste nieuws van 2020:  Het boek Leegland van mijn lieve vriendin Marjan Brouwers is verschenen. Jaren heeft ze eraan gewerkt en ik had de grote eer van begin af aan bij het verhaal betrokken te zijn. Als meelezer, sparringpartner, met een glaasje wijn bij het kampvuur, struinend in de bossen, kopje koffie in de zon, aan de telefoon.
Leegland dus, ongewild heel erg actueel geworden door Corona. Kijk hier voor meer informatie: https://leegland.nl/

2018

augustus

De afgelopen maanden heb ik niet veel tijd gehad om zelf te schrijven, maar ik heb wel veel schrijvers begeleid. Ook erg waardevol! En ik ben ook erg druk geweest met een huis kopen en ons huis verkopen. We blijven in Nijmegen, maar we gaan naar een huis met een giga-tuin. Het allerleukste daarvan vind ik dat we dan ruimte hebben om een huisje neer te zetten… mijn schrijfhuisje! Ik verheug me er nu al op!

januari

Ik wacht al dagen vol spanning op de postbode. Niet omdat ik me te buiten ben gegaan aan (nutteloze) hebbedingetjes op internet, maar omdat ik aan het schrijven ben met groep 7 van basisschool Menorah in Oosterhout.

De eerste brief heb ik geschreven (eigenlijk getikt op de computer, want schrijven is nog steeds niet plezierig met mijn ex-gebroken duim) en nu wacht ik dus op antwoord. Op Facebook zag ik al dat ze enorm hard aan het werk waren, ik ben zo benieuwd! Dus wacht ik op de postbode…

Het is een leuk en waardevol intitiatief trouwens: de pengroep. Deze Facebookgroep is een ontmoetingsplek tussen Pen (of Pen-seel) en Groep.  Leerkrachten en schrijvers/illustratoren kunnen penvrienden worden en dat is natuurlijk een stimulans voor de taal- en schrijfvaardigheid, maar ook kunnen kinderen alle vragen stellen die ze maar kunnen bedenken. Win win!

2017

november

Still going strong! Er valt weinig nieuws te melden, als ik aan het schrijven ben doe ik weinig anders. Ja, mooie boeken lezen! Een tip van mij: Lampje, van Annet Schaap. Ik heb er een recensie over geschreven voor het blad Indruk, van boekhandel Augustinus. bij mij in de straat. (Erg slecht voor de portemonnee, zo’n privé prachtige boekwinkel.)

Ik krijg de gedrukte versie hier niet geplaatst, maar dit is de tekst:

Dat ik geweldig werk heb, wist ik al. Maar dat het zo dankbaar, zo eervol zou zijn, voel ik nu pas volledig. Jaren voordat de rest van Nederland het signaleerde, wist ik al dat illustrator Annet Schaap kan schrijven als de beste. Het ontstaan van haar boek Lampje mocht ik als schrijfcoach van nabij meemaken, ik was deelgenoot van frustratie, euforie, tranen, zingen, piekeren, schrappen en weer schrijven.

Tot het ineens af was.

Lampje.

Zonder overdrijven het meest ontroerende, spannende, sprookjesachtige, originele en integere kinderboek van de afgelopen jaren.

Het verhaal gaat over Lampje (bijnaam van Emilia), de dochter van de vuurtorenwachter. Zij zorgt voor de vuurtoren en haar vader terwijl hij zijn verdriet om zijn gestorven vrouw verdrinkt. Tijdens een vreselijke storm loopt een schip op de klippen omdat het Lampje niet lukt om het licht in de vuurtoren aan te steken. Om haar schuld in te lossen wordt ze in het Zwarte Huis geplaatst waar volgens de geruchten een monster op zolder woont. Beetje bij beetje wordt duidelijk wie dat is en Lampje houdt stug vol en sluit vriendschap met het hem. Hij leert haar lezen, zij leert hem zichzelf te accepteren. En samen leren ze te leven.

Lampje is een prachtig geschreven verhaal over zeerovers en zeemeerminnen, vaders en stormen, zoeken naar jezelf en vriendschap, liefde, teleurstelling en schuldgevoelens. Annet heeft met Lampje de Nienke van Hichtumprijs 2017 gewonnen en ik eet het gips rond mijn gebroken duim op als daar geen Griffel bijkomt. Lampje verdient het! En ik voel me vereerd.

september

Ik ben zo hard aan het schrijven, dat ik compleet vergeet om mijn site bij te werken! Maar er is veel gebeurd en er gebeurt nog steeds veel.

Over een paar uurtjes vertrek ik naar Milonga voor de tigste Lekker Schrijven schrijf3/5/7daagse. Het belooft weer een fantastische week te worden met erg leuke mensen. Ik heb er erg veel zin in!

En ik ben twee verhalen aan het schrijven en ik word van allebei erg blij. Een voor kinderen vanaf een jaar of 9 over Ziggy, een jongetje dat het lastig vindt om… nee, ik vertel er nog niks over trouwens, eerst afschrijven, dat voelt beter.

Het andere verhaal is voor oudere kinderen, Young Adults zoals dat zo mooi heet en laat ik daar ook mijn mond maar over houden. Schrijvers zijn daar wel apart in, het zou ongeluk kunnen brengen als je over een verhaal vertelt dat nog niet klaar is. Dat kan het tedere scheppingsproces schaden. En ik vind het schrijven al lastig genoeg, dus laat ik maar voorzichtig zijn.

Ook ga ik volgend jaar in Ede erg leuke schrijfworkshops geven, zo gauw ik daar meer over weet. zal ik het melden.

Verder veel verhalen aan het proeflezen van andere schrijvers, manuscripten aan het beoordelen en redigeren, erg leuk!

Kortom: het gaat weer best goed met mij en het kan alleen maar nog beter worden!

2016

mei

Op de oorkonde hieronder ben ik dus echt ontzettend trots! Na mijn burn out eindelijk, eindelijk, eindelijk weer zoveel plezier in het schrijven! Het verhaal heet No Clue omdat ik bij aanvang van de marathon geen idee had waar ik over wilde/zou gaan schrijven. Gedurende 31 dagen kreeg ik steeds meer ‘clue’, maar eigenlijk past de titel nog best. Ik ben nu bezig het verder af te schrijven, en al zeg ik het zelf: het is een mooi, breekbaar, gruwelijk, grappig verhaal aan het worden.

Vandaag heb ik het verhaal in wording opgestuurd naar Benny Lindelauf, hij begeleidt me. Een grote, spannende stap.oorkonde 2016 ZZ marathon

maart

De jubileumeditie van de Zinniger Zinnen Schrijfmarathon is deze maand en natuurlijk doe ik mee! Tijdens eerdere marathons zijn JESS 1 & 2, Dierenroof en nog twee verhalen die niet zijn gepubliceerd ontstaan, dus de tiende editie wil ik natuurlijk niet missen.
Ik heb No Clue wat ik zal gaan schrijven, dus zo heb ik heel toepasselijk mijn manuscript genoemd. Ontzettend spannend vind ik het. Mijn voornaamste doel is om mijn schrijfplezier terug te vinden, als er een mooi/goed verhaal uitkomt, is dat mooi meegenomen.
Maar maart dus, elke dag minimaal 750 woorden schrijven (tikken, om precies te zijn) en feed back geven op minstens twee andere verhalen.
Ik zal dus weinig online zijn, de duik in zo’n verhaal vreet me helemaal op en dan vertoef ik in een andere wereld.

2015

zomer

Wat een heerlijke zomer! Ik heb veel geschreven en gelezen en ben weer helemaal opgeladen voor het nieuwe ‘seizoen’. In september gaan we weer schrijven in Milonga en daarna ga ik schrijfcursussen geven in de bieb in Wijchen, scholen bezoeken, journalistieke artikelen schrijven voor Bureau Brouwers, proeflezen voor een aantal fijne auteurs en natuurlijk hoop ik ook nog tijd te hebben om verder te gaan met mijn eigen schrijfproject. Veel wil er nog niet over kwijt, maar het onderwerp is wel heel actueel heb ik helaas gemerkt…

april

De voorpret voor de schrijf3/5/7daagse in Milonga (Frankrijk) is begonnen. We gaan weer over een week of vier en ik heb er ontiegelijk veel zin in. Ik verheug me op de mensen, het zalige eten, het eeuwige praten over schrijven. En we hebben volle bak, er past niemand meer bij. Gelukkig gaan we in september weer, herkansing voor de mensen die nu buiten de boot zijn gevallen.
Het enige jammmere dit keer is dat ik niet thuis zal zijn op de verjaardag van Allard. Toch maar iets liefs/leuks bedenken om met hem te doen om hem extra te verwennen. Suggesties zijn welkom!

maart

Ik heb een poos niets van me laten horen, dat komt omdat ik drukdrukdruk ben (geweest). Druk met schoolbezoeken, thuis en natuurlijk met schrijven. En deze maand ben ik ook onbereikbaar want ik doe weer mee met de Zinniger Zinnen marathon. Iedere dag schrijven aan je verhaal, minstens 750 woorden. Ik vind het heerlijk dat ik weer zo op gang ben!

2014

november

Ook deze november komt mijn asociale kant naar boven, want ik doe weer mee met NaNoWriMo. Wereldwijd werken honderdduizenden mensen dan aan de eerste versie van hun verhaal: 1666 woorden per dag (50K na een maand), 30 dagen lang. Het doel is om in de flow te komen die ontstaat als je domweg iedere dag dat woordaantal wilt halen.
Ik heb er zin in, maar ben er ook wat ‘angstig’ voor. Na een vreselijke burnout heb ik lang niet geschreven en ik hoop NaNoWriMo te kunnen gebruiken om weer de leuke kant van het schrijven te ervaren.
Ik heb nog geen idee waar mijn boek over zal gaan, weet zelfs de doelgroep niet. Ik stap er volstrekt blanco in. Net zoals ik vroeger schreef, onbevangen en hopelijk met heel veel plezier.

Op Letterstroom hebben we een blog over Nano geschreven. Het heet heel toepasselijk WRITE OR DIE .

Tot december!

augustus
Zomervakantie. Eindelijk tijd om te schrijven.
Of niet, als je kinderen hebt. Of een partner die aandacht wil.
Daar zijn wel oplossingen voor. Schrijf iets voor je partner of voor je kinderen. Maak ze nieuwsgierig en zeg: wil je het vervolg horen? Ga dan fijn je eigen ding doen, dan ga ik het voor je schrijven. Mondje dicht nu! En dan wapper je ze gewoon weg als een lastige mug. Sjoe, sjoe…
Helaas is deze tip niet in de praktijk getest.
Maar gelukkig is even niet schrijven heel gezond.
Afstand nemen, een pauze van alles wat moet.
Ook al is schrijven geweldig om te doen, het is toch een soort ‘moeten’. De zoektocht naar de perfecte zin, dat interessante personage, de research…
Inspannender dan je denkt.
En er is nog een andere reden om even niet te schrijven. Schrijven is iets tussen je hoofd, je hart, je vingers, het toetsenbord (of de pen) en je beeldscherm (of het papier).
Het is een kwestie van output.
En de input?
Nieuwe mensen leren kennen, nieuwe gebieden ontdekken, observeren, vreemde gesprekken voeren, bijzondere ontmoetingen hebben, nieuwe smaken ervaren, geuren, geluiden, beelden…
Input.
Interactie met andere mensen, met je omgeving.
Die is er volop in de zomer, als je een stad bezoekt en op een terras zit. Als je eindelijk tijd hebt om naar musea te gaan, of tot laat op het strand verblijft. Als je uren van een uitzicht kunt genieten en het licht ziet veranderen.
Input door het kijken naar kunst, films, toneel. Het lezen van boeken. Nieuwe verhalen horen.
Het gaat eigenlijk om het doorbreken van routines. Dat doe je in de vakantie. Het opent nieuwe deuren, laat je op een andere manier naar iets kijken, brengt je op ideeën.
Je vult je eigen bron aan, waaruit je de rest van het jaar kunt putten.

Dus zak in je luie stoel en staar eens een dag naar de wolken, maak een zandkasteel met je kind of graaf je partner in.

Schrijf ze!
Letterstroom

juli

De schrijf5daagse in Frankrijk is al jaren een enorm succes, maar toch kregen we de afgelopen keer een klacht. Vijf dagen is te kort, vonden veel deelnemers, wij willen zeven dagen schrijven.
En wij zijn natuurlijk heel braaf (altijd), en we hebben het geregeld. Vanaf mei 2015 kun je niet alleen 3 en 5 dagen, maar ook een week komen schrijven in Milonga.
In september is nog de gewone schrijf5daagse, er zijn nog enkele plaatsen vrij. Schrijf je met ons mee? Kijk op Lekker Schrijven voor meer info.

mei

Suzanne Wouda en ik hebben jaren gewerkt als docent creatief schrijven en nu zijn we voor onszelf begonnen. Ons bedrijfje heet Letterstroom en we geven online cursussen, lessen creatief schrijven op basisscholen en manuscriptbegeleiding.

Zin om te schrijven?
Wij ook.
Schrijf samen met ons.
Volg een cursus of kom mee naar Frankrijk.
Laat je inspireren en informeren.
Maak je schrijfdroom waar.
Kortom, welkom bij Letterstroom!

april

Ik kreeg net zo’n leuk mailtje van Martin Bergsma van de bieb in Wijchen:

De keuze voor Fenna als winnaar van de Voorleeswedstrijd is een heel goede keuze geweest. Fenna heeft afgelopen zaterdag de Provinciale Finale van de Voorleeswedstrijd gewonnen en vertegenwoordigt Gelderland op 21 mei in de Landelijke Finale in Vredenburg in Utrecht.
Schitterend of niet ?
De Gelderse Kampioen van de Voorleeswedstrijd voor brugklassers is Fleur de Wolf van…..Het Maaswaal College in Wijchen. Zij gaat naar de Landelijke Finale op 22 mei in Utrecht.
Het is een goed voorleesjaar in Wijchen!

Wauw, dit is zeker schitterend, ik ben hartstikke trots op Fenna! Heel veel succes volgende maand in Utrecht en Fleur natuurlijk ook!

Op de site van de bieb staat Fenna in actie, kunnen jullie zelf horen hoe goed ze is: Fenna leest voor

februari

En de winnaar is… Fenna Groenhout! Ze las prachtig voor uit Madelief van Guus Kuijer. Ik ben er echt een beetje jaloers op. Ze las zo rustig, zo duidelijk en de intonatie was prima. Een heel prettige stem om naar te luisteren en het fragment dat ze had gekozen was super! Natuurlijk waren de andere deelnemers ook goed, ik heb van de middag genoten.
En Fenna… zet ‘m op 12 april. Ik zal voor je duimen!

Op 22 februari mag ik weer naar prachtige verhalen luisteren bij de Voorleeswedstrijd in Wijchen. In de bieb is dan namelijk de voorronde van de Nationale Voorleeskampioen 2014. Ik heb er zin in!

januari
Afgelopen vrijdag (10 januari) ben ik naar de boekpresentatie van Zwart Water geweest, het nieuwe boek van mijn schrijfvriendin Suzanne Wouda. Het was erg geslaagd en het verhaal is prachtig! Aanrader!

2013

november
November is de maand van NaNoWriMo: National Novel Writing Month. Wereldwijd schrijven in die maand ruim 280.000 mensen de eerste versie van hun manuscript. En ja, ik ben er één van!
Ik begon met een zeer vaag idee en inmiddels is het verhaal compleet de andere kant op aan het gaan. Maakt niet uit, juist leuk die verrassingen. En echt, het schrijven is gewoon genieten! Iedere dag zie ik mijn verhaal groeien, ontdek ik nieuwe kanten van mijn personages en zie ik trots hoeveel woorden erbij gekomen zijn. Ik ga weer even verder…

juli
Ik heb al een poos niet geschreven over mijn schrijven en dat kan kloppen, want er is niet veel te melden. Verhalen en boeken hebben tijd nodig om te ontstaan en daar ben ik druk mee bezig. Maar helaas, er is nu dus nog niets nieuws om te laten zien of te vertellen. Geduld!

juni
We organiseren het al vijf jaar, en het gaat nog steeds niet vervelen: de schrijf5daagse in Frankrijk. En het was weer prima dit keer. We hebben een nieuwe locatie, Buirefontaine, en die is erg goed bevallen. Veel ruimte, dus ondanks de grote groep (15 deelnemers!) kon iedereen gemakkelijk een plekje vinden om te schrijven, het eten was lekker en de wijn nog beter. Vooral bij het kampvuur natuurlijk!
Dit keer waren er veel mensen die voor zichzelf schreven, dus ik had alle tijd om wie wilde te kunnen begeleiden. Zo inspirerend om de verhalen en de schrijfkunsten te zien groeien, en zo vervelend dat ik daar lesgeef en niet zelf kan pennen… Nee hoor, dat doe ik thuis wel weer. Zo’n schrijf5daagse laadt me helemaal op. Prima dus!

2012

december

Op Oudjaarsdag is mijn lieve schrijfvriendin Marleen Mutsaers overleden. De kracht waarmee ze haar leven leidde, maar ook de kracht in haar schrijven, de kracht die ze overbracht op andere mensen. De steun die ze gaf, haar betrokkenheid. Dat alles te moeten missen doet enorm zeer.

juli
Het heeft niets met schrijven te maken, maar ik wil toch iets met jullie delen.
Vandaag is de 3e dag van de Nijmeegse Vierdaagse en het speciale is dat mijn zoon Edwin (12 jaar) voor de eerste keer meeloopt.
Dat is op zich al bijzonder, maar het wordt nog bijzonderderder. Want hij loopt niet zomaar, hij doet het voor Make a Wish Nederland. Die organisatie vervult wensen voor kinderen die heel ernstig ziek zijn.
Wil je er meer over lezen of misschien zelfs sponsor worden?
De 4daagse heeft een speciale sponsorpagina voor Edwin, kijk maar hier.

februari

En de voorleeskampioen 2012 van Wijchen is… *tromgeroffel* …

ELKE VERPLOEGEN van De Wingerd in Bergharen.

Hieronder zie je ons samen op de foto (gemaakt net voordat ik alle oorkondes uit mijn vingers liet glippen. Suffe ik.)

voorleeskampioen 2012

Het was een bijzonder lastige klus, het jureren. De zeven schoolkampioenen waren allemaal goed, twee waren beter, maar wie was nou het best? Na enig discussiëren kwamen we er gelukkig toch uit.
Elke, heel veel succes straks in Culemborg bij de regioronde!

4 Februari is een ‘bof’dag: ik word de hele middag voorgelezen! In de Wijchense bieb is dan namelijk de voorronde van de Nationale Voorleeskampioen 2012. En ik ga niet alleen luisteren, maar ik zit ook in de jury. Ontzettend leuk, maar als ze allemaal net zo mooi lezen als vorig jaar, wordt het nog een fikse kluif om uit al die kampioenen kampioen te kiezen…

januari

Naar het strand, wat is er lekkerder om te brainstormen en de stofwolken in je hoofd weg te laten blazen dan dit? Warmlopen voor Jess 3, want dat verhaal moet ik nu gaan bedenken en schrijven.

uitwaaien en nadenken

En terwijl ik me oplaad, genieten m’n jongens en Mikki (de hond) ook.

toch leuk, een schrijvende moeder

Gelukkig nieuwjaar!

urele aanpak voor leesbevordering? In de cursus Open Boek 3.0 leer je onder meer genres kennen in de jeugdliteratuur, de relatie kennen tussen technisch en begrijpend lezen en leesbevordering, het organiseren  van een boekenkring, zinvol werken met informatieve boeken, het opstellen van een leesplan en het motiveren van het team. Open Boek 3.0 is ook interessant voor

2021

Er is een fantastisch nieuw boek uitgekomen van mijn lieve schrijfzusje Annet Schaap (jeweetwel, die van Lampje).

Ze heeft van zeven sprookjes  nieuwe verhalen gemaakt die ontroerend, onthutsend, een behoorlijk tikje zwart en zooooo onwaarschijnlijk mooi zijn. Niet alleen qua schrijven (ik ben niet snel jaloers, maar als ik toch zou kunnen formuleren als Annet), maar in alles!

Annet heeft trouwens ook de illustraties gemaakt. Het boek heet ‘de Meisjes’ en het zou me niet verbazen als ze ook hiermee kinderboekenland omver blaast.

De Wijchense voorronde van de Nationale voorleeswedstrijd moest dit jaar ook digitaal. Het was opgelost met prima filmpjes van de voorlezers, maar hopelijk kunnen we volgend jaar weer live genieten.
Maar het was ook deze keer weer superleuk om te doen, en wij (de jury) waren erg onder de indruk van de kwaliteit van alle voorlezers. Heel spontaan, flair, goede intonatie, boeiende verhalen.
Ik heb een filmpje gemaakt waarin de winnaar bekend gemaakt wordt, maar het bestand is te groot om hier te plaatsen. Ik pruts nog even verder en hopelijk lukt het op de een of andere manier.

2019 en 2020

Ik heb iets doms gedaan, weet niet precies hoe het komt, maar er is alleen nog een oude versie van deze nieuwspagina. 2019 en 2020 zijn zomaar verdwenen. Heel vreemd.

Het leukste nieuws van 2020:  Het boek Leegland van mijn lieve vriendin Marjan Brouwers is verschenen. Jaren heeft ze eraan gewerkt en ik had de grote eer van begin af aan bij het verhaal betrokken te zijn. Als meelezer, sparringpartner, met een glaasje wijn bij het kampvuur, struinend in de bossen, kopje koffie in de zon, aan de telefoon.
Leegland dus, ongewild heel erg actueel geworden door Corona. Kijk hier voor meer informatie: https://leegland.nl/

2018

augustus

De afgelopen maanden heb ik niet veel tijd gehad om zelf te schrijven, maar ik heb wel veel schrijvers begeleid. Ook erg waardevol! En ik ben ook erg druk geweest met een huis kopen en ons huis verkopen. We blijven in Nijmegen, maar we gaan naar een huis met een giga-tuin. Het allerleukste daarvan vind ik dat we dan ruimte hebben om een huisje neer te zetten… mijn schrijfhuisje! Ik verheug me er nu al op!

januari

Ik wacht al dagen vol spanning op de postbode. Niet omdat ik me te buiten ben gegaan aan (nutteloze) hebbedingetjes op internet, maar omdat ik aan het schrijven ben met groep 7 van basisschool Menorah in Oosterhout.

De eerste brief heb ik geschreven (eigenlijk getikt op de computer, want schrijven is nog steeds niet plezierig met mijn ex-gebroken duim) en nu wacht ik dus op antwoord. Op Facebook zag ik al dat ze enorm hard aan het werk waren, ik ben zo benieuwd! Dus wacht ik op de postbode…

Het is een leuk en waardevol intitiatief trouwens: de pengroep. Deze Facebookgroep is een ontmoetingsplek tussen Pen (of Pen-seel) en Groep.  Leerkrachten en schrijvers/illustratoren kunnen penvrienden worden en dat is natuurlijk een stimulans voor de taal- en schrijfvaardigheid, maar ook kunnen kinderen alle vragen stellen die ze maar kunnen bedenken. Win win!

2017

november

Still going strong! Er valt weinig nieuws te melden, als ik aan het schrijven ben doe ik weinig anders. Ja, mooie boeken lezen! Een tip van mij: Lampje, van Annet Schaap. Ik heb er een recensie over geschreven voor het blad Indruk, van boekhandel Augustinus. bij mij in de straat. (Erg slecht voor de portemonnee, zo’n privé prachtige boekwinkel.)

Ik krijg de gedrukte versie hier niet geplaatst, maar dit is de tekst:

Dat ik geweldig werk heb, wist ik al. Maar dat het zo dankbaar, zo eervol zou zijn, voel ik nu pas volledig. Jaren voordat de rest van Nederland het signaleerde, wist ik al dat illustrator Annet Schaap kan schrijven als de beste. Het ontstaan van haar boek Lampje mocht ik als schrijfcoach van nabij meemaken, ik was deelgenoot van frustratie, euforie, tranen, zingen, piekeren, schrappen en weer schrijven.

Tot het ineens af was.

Lampje.

Zonder overdrijven het meest ontroerende, spannende, sprookjesachtige, originele en integere kinderboek van de afgelopen jaren.

Het verhaal gaat over Lampje (bijnaam van Emilia), de dochter van de vuurtorenwachter. Zij zorgt voor de vuurtoren en haar vader terwijl hij zijn verdriet om zijn gestorven vrouw verdrinkt. Tijdens een vreselijke storm loopt een schip op de klippen omdat het Lampje niet lukt om het licht in de vuurtoren aan te steken. Om haar schuld in te lossen wordt ze in het Zwarte Huis geplaatst waar volgens de geruchten een monster op zolder woont. Beetje bij beetje wordt duidelijk wie dat is en Lampje houdt stug vol en sluit vriendschap met het hem. Hij leert haar lezen, zij leert hem zichzelf te accepteren. En samen leren ze te leven.

Lampje is een prachtig geschreven verhaal over zeerovers en zeemeerminnen, vaders en stormen, zoeken naar jezelf en vriendschap, liefde, teleurstelling en schuldgevoelens. Annet heeft met Lampje de Nienke van Hichtumprijs 2017 gewonnen en ik eet het gips rond mijn gebroken duim op als daar geen Griffel bijkomt. Lampje verdient het! En ik voel me vereerd.

september

Ik ben zo hard aan het schrijven, dat ik compleet vergeet om mijn site bij te werken! Maar er is veel gebeurd en er gebeurt nog steeds veel.

Over een paar uurtjes vertrek ik naar Milonga voor de tigste Lekker Schrijven schrijf3/5/7daagse. Het belooft weer een fantastische week te worden met erg leuke mensen. Ik heb er erg veel zin in!

En ik ben twee verhalen aan het schrijven en ik word van allebei erg blij. Een voor kinderen vanaf een jaar of 9 over Ziggy, een jongetje dat het lastig vindt om… nee, ik vertel er nog niks over trouwens, eerst afschrijven, dat voelt beter.

Het andere verhaal is voor oudere kinderen, Young Adults zoals dat zo mooi heet en laat ik daar ook mijn mond maar over houden. Schrijvers zijn daar wel apart in, het zou ongeluk kunnen brengen als je over een verhaal vertelt dat nog niet klaar is. Dat kan het tedere scheppingsproces schaden. En ik vind het schrijven al lastig genoeg, dus laat ik maar voorzichtig zijn.

Ook ga ik volgend jaar in Ede erg leuke schrijfworkshops geven, zo gauw ik daar meer over weet. zal ik het melden.

Verder veel verhalen aan het proeflezen van andere schrijvers, manuscripten aan het beoordelen en redigeren, erg leuk!

Kortom: het gaat weer best goed met mij en het kan alleen maar nog beter worden!

2016

mei

Op de oorkonde hieronder ben ik dus echt ontzettend trots! Na mijn burn out eindelijk, eindelijk, eindelijk weer zoveel plezier in het schrijven! Het verhaal heet No Clue omdat ik bij aanvang van de marathon geen idee had waar ik over wilde/zou gaan schrijven. Gedurende 31 dagen kreeg ik steeds meer ‘clue’, maar eigenlijk past de titel nog best. Ik ben nu bezig het verder af te schrijven, en al zeg ik het zelf: het is een mooi, breekbaar, gruwelijk, grappig verhaal aan het worden.

Vandaag heb ik het verhaal in wording opgestuurd naar Benny Lindelauf, hij begeleidt me. Een grote, spannende stap.oorkonde 2016 ZZ marathon

maart

De jubileumeditie van de Zinniger Zinnen Schrijfmarathon is deze maand en natuurlijk doe ik mee! Tijdens eerdere marathons zijn JESS 1 & 2, Dierenroof en nog twee verhalen die niet zijn gepubliceerd ontstaan, dus de tiende editie wil ik natuurlijk niet missen.
Ik heb No Clue wat ik zal gaan schrijven, dus zo heb ik heel toepasselijk mijn manuscript genoemd. Ontzettend spannend vind ik het. Mijn voornaamste doel is om mijn schrijfplezier terug te vinden, als er een mooi/goed verhaal uitkomt, is dat mooi meegenomen.
Maar maart dus, elke dag minimaal 750 woorden schrijven (tikken, om precies te zijn) en feed back geven op minstens twee andere verhalen.
Ik zal dus weinig online zijn, de duik in zo’n verhaal vreet me helemaal op en dan vertoef ik in een andere wereld.

2015

zomer

Wat een heerlijke zomer! Ik heb veel geschreven en gelezen en ben weer helemaal opgeladen voor het nieuwe ‘seizoen’. In september gaan we weer schrijven in Milonga en daarna ga ik schrijfcursussen geven in de bieb in Wijchen, scholen bezoeken, journalistieke artikelen schrijven voor Bureau Brouwers, proeflezen voor een aantal fijne auteurs en natuurlijk hoop ik ook nog tijd te hebben om verder te gaan met mijn eigen schrijfproject. Veel wil er nog niet over kwijt, maar het onderwerp is wel heel actueel heb ik helaas gemerkt…

april

De voorpret voor de schrijf3/5/7daagse in Milonga (Frankrijk) is begonnen. We gaan weer over een week of vier en ik heb er ontiegelijk veel zin in. Ik verheug me op de mensen, het zalige eten, het eeuwige praten over schrijven. En we hebben volle bak, er past niemand meer bij. Gelukkig gaan we in september weer, herkansing voor de mensen die nu buiten de boot zijn gevallen.
Het enige jammmere dit keer is dat ik niet thuis zal zijn op de verjaardag van Allard. Toch maar iets liefs/leuks bedenken om met hem te doen om hem extra te verwennen. Suggesties zijn welkom!

maart

Ik heb een poos niets van me laten horen, dat komt omdat ik drukdrukdruk ben (geweest). Druk met schoolbezoeken, thuis en natuurlijk met schrijven. En deze maand ben ik ook onbereikbaar want ik doe weer mee met de Zinniger Zinnen marathon. Iedere dag schrijven aan je verhaal, minstens 750 woorden. Ik vind het heerlijk dat ik weer zo op gang ben!

2014

november

Ook deze november komt mijn asociale kant naar boven, want ik doe weer mee met NaNoWriMo. Wereldwijd werken honderdduizenden mensen dan aan de eerste versie van hun verhaal: 1666 woorden per dag (50K na een maand), 30 dagen lang. Het doel is om in de flow te komen die ontstaat als je domweg iedere dag dat woordaantal wilt halen.
Ik heb er zin in, maar ben er ook wat ‘angstig’ voor. Na een vreselijke burnout heb ik lang niet geschreven en ik hoop NaNoWriMo te kunnen gebruiken om weer de leuke kant van het schrijven te ervaren.
Ik heb nog geen idee waar mijn boek over zal gaan, weet zelfs de doelgroep niet. Ik stap er volstrekt blanco in. Net zoals ik vroeger schreef, onbevangen en hopelijk met heel veel plezier.

Op Letterstroom hebben we een blog over Nano geschreven. Het heet heel toepasselijk WRITE OR DIE .

Tot december!

augustus
Zomervakantie. Eindelijk tijd om te schrijven.
Of niet, als je kinderen hebt. Of een partner die aandacht wil.
Daar zijn wel oplossingen voor. Schrijf iets voor je partner of voor je kinderen. Maak ze nieuwsgierig en zeg: wil je het vervolg horen? Ga dan fijn je eigen ding doen, dan ga ik het voor je schrijven. Mondje dicht nu! En dan wapper je ze gewoon weg als een lastige mug. Sjoe, sjoe…
Helaas is deze tip niet in de praktijk getest.
Maar gelukkig is even niet schrijven heel gezond.
Afstand nemen, een pauze van alles wat moet.
Ook al is schrijven geweldig om te doen, het is toch een soort ‘moeten’. De zoektocht naar de perfecte zin, dat interessante personage, de research…
Inspannender dan je denkt.
En er is nog een andere reden om even niet te schrijven. Schrijven is iets tussen je hoofd, je hart, je vingers, het toetsenbord (of de pen) en je beeldscherm (of het papier).
Het is een kwestie van output.
En de input?
Nieuwe mensen leren kennen, nieuwe gebieden ontdekken, observeren, vreemde gesprekken voeren, bijzondere ontmoetingen hebben, nieuwe smaken ervaren, geuren, geluiden, beelden…
Input.
Interactie met andere mensen, met je omgeving.
Die is er volop in de zomer, als je een stad bezoekt en op een terras zit. Als je eindelijk tijd hebt om naar musea te gaan, of tot laat op het strand verblijft. Als je uren van een uitzicht kunt genieten en het licht ziet veranderen.
Input door het kijken naar kunst, films, toneel. Het lezen van boeken. Nieuwe verhalen horen.
Het gaat eigenlijk om het doorbreken van routines. Dat doe je in de vakantie. Het opent nieuwe deuren, laat je op een andere manier naar iets kijken, brengt je op ideeën.
Je vult je eigen bron aan, waaruit je de rest van het jaar kunt putten.

Dus zak in je luie stoel en staar eens een dag naar de wolken, maak een zandkasteel met je kind of graaf je partner in.

Schrijf ze!
Letterstroom

juli

De schrijf5daagse in Frankrijk is al jaren een enorm succes, maar toch kregen we de afgelopen keer een klacht. Vijf dagen is te kort, vonden veel deelnemers, wij willen zeven dagen schrijven.
En wij zijn natuurlijk heel braaf (altijd), en we hebben het geregeld. Vanaf mei 2015 kun je niet alleen 3 en 5 dagen, maar ook een week komen schrijven in Milonga.
In september is nog de gewone schrijf5daagse, er zijn nog enkele plaatsen vrij. Schrijf je met ons mee? Kijk op Lekker Schrijven voor meer info.

mei

Suzanne Wouda en ik hebben jaren gewerkt als docent creatief schrijven en nu zijn we voor onszelf begonnen. Ons bedrijfje heet Letterstroom en we geven online cursussen, lessen creatief schrijven op basisscholen en manuscriptbegeleiding.

Zin om te schrijven?
Wij ook.
Schrijf samen met ons.
Volg een cursus of kom mee naar Frankrijk.
Laat je inspireren en informeren.
Maak je schrijfdroom waar.
Kortom, welkom bij Letterstroom!

april

Ik kreeg net zo’n leuk mailtje van Martin Bergsma van de bieb in Wijchen:

De keuze voor Fenna als winnaar van de Voorleeswedstrijd is een heel goede keuze geweest. Fenna heeft afgelopen zaterdag de Provinciale Finale van de Voorleeswedstrijd gewonnen en vertegenwoordigt Gelderland op 21 mei in de Landelijke Finale in Vredenburg in Utrecht.
Schitterend of niet ?
De Gelderse Kampioen van de Voorleeswedstrijd voor brugklassers is Fleur de Wolf van…..Het Maaswaal College in Wijchen. Zij gaat naar de Landelijke Finale op 22 mei in Utrecht.
Het is een goed voorleesjaar in Wijchen!

Wauw, dit is zeker schitterend, ik ben hartstikke trots op Fenna! Heel veel succes volgende maand in Utrecht en Fleur natuurlijk ook!

Op de site van de bieb staat Fenna in actie, kunnen jullie zelf horen hoe goed ze is: Fenna leest voor

februari

En de winnaar is… Fenna Groenhout! Ze las prachtig voor uit Madelief van Guus Kuijer. Ik ben er echt een beetje jaloers op. Ze las zo rustig, zo duidelijk en de intonatie was prima. Een heel prettige stem om naar te luisteren en het fragment dat ze had gekozen was super! Natuurlijk waren de andere deelnemers ook goed, ik heb van de middag genoten.
En Fenna… zet ‘m op 12 april. Ik zal voor je duimen!

Op 22 februari mag ik weer naar prachtige verhalen luisteren bij de Voorleeswedstrijd in Wijchen. In de bieb is dan namelijk de voorronde van de Nationale Voorleeskampioen 2014. Ik heb er zin in!

januari
Afgelopen vrijdag (10 januari) ben ik naar de boekpresentatie van Zwart Water geweest, het nieuwe boek van mijn schrijfvriendin Suzanne Wouda. Het was erg geslaagd en het verhaal is prachtig! Aanrader!

2013

november
November is de maand van NaNoWriMo: National Novel Writing Month. Wereldwijd schrijven in die maand ruim 280.000 mensen de eerste versie van hun manuscript. En ja, ik ben er één van!
Ik begon met een zeer vaag idee en inmiddels is het verhaal compleet de andere kant op aan het gaan. Maakt niet uit, juist leuk die verrassingen. En echt, het schrijven is gewoon genieten! Iedere dag zie ik mijn verhaal groeien, ontdek ik nieuwe kanten van mijn personages en zie ik trots hoeveel woorden erbij gekomen zijn. Ik ga weer even verder…

juli
Ik heb al een poos niet geschreven over mijn schrijven en dat kan kloppen, want er is niet veel te melden. Verhalen en boeken hebben tijd nodig om te ontstaan en daar ben ik druk mee bezig. Maar helaas, er is nu dus nog niets nieuws om te laten zien of te vertellen. Geduld!

juni
We organiseren het al vijf jaar, en het gaat nog steeds niet vervelen: de schrijf5daagse in Frankrijk. En het was weer prima dit keer. We hebben een nieuwe locatie, Buirefontaine, en die is erg goed bevallen. Veel ruimte, dus ondanks de grote groep (15 deelnemers!) kon iedereen gemakkelijk een plekje vinden om te schrijven, het eten was lekker en de wijn nog beter. Vooral bij het kampvuur natuurlijk!
Dit keer waren er veel mensen die voor zichzelf schreven, dus ik had alle tijd om wie wilde te kunnen begeleiden. Zo inspirerend om de verhalen en de schrijfkunsten te zien groeien, en zo vervelend dat ik daar lesgeef en niet zelf kan pennen… Nee hoor, dat doe ik thuis wel weer. Zo’n schrijf5daagse laadt me helemaal op. Prima dus!

2012

december

Op Oudjaarsdag is mijn lieve schrijfvriendin Marleen Mutsaers overleden. De kracht waarmee ze haar leven leidde, maar ook de kracht in haar schrijven, de kracht die ze overbracht op andere mensen. De steun die ze gaf, haar betrokkenheid. Dat alles te moeten missen doet enorm zeer.

juli
Het heeft niets met schrijven te maken, maar ik wil toch iets met jullie delen.
Vandaag is de 3e dag van de Nijmeegse Vierdaagse en het speciale is dat mijn zoon Edwin (12 jaar) voor de eerste keer meeloopt.
Dat is op zich al bijzonder, maar het wordt nog bijzonderderder. Want hij loopt niet zomaar, hij doet het voor Make a Wish Nederland. Die organisatie vervult wensen voor kinderen die heel ernstig ziek zijn.
Wil je er meer over lezen of misschien zelfs sponsor worden?
De 4daagse heeft een speciale sponsorpagina voor Edwin, kijk maar hier.

februari

En de voorleeskampioen 2012 van Wijchen is… *tromgeroffel* …

ELKE VERPLOEGEN van De Wingerd in Bergharen.

Hieronder zie je ons samen op de foto (gemaakt net voordat ik alle oorkondes uit mijn vingers liet glippen. Suffe ik.)

voorleeskampioen 2012

Het was een bijzonder lastige klus, het jureren. De zeven schoolkampioenen waren allemaal goed, twee waren beter, maar wie was nou het best? Na enig discussiëren kwamen we er gelukkig toch uit.
Elke, heel veel succes straks in Culemborg bij de regioronde!

4 Februari is een ‘bof’dag: ik word de hele middag voorgelezen! In de Wijchense bieb is dan namelijk de voorronde van de Nationale Voorleeskampioen 2012. En ik ga niet alleen luisteren, maar ik zit ook in de jury. Ontzettend leuk, maar als ze allemaal net zo mooi lezen als vorig jaar, wordt het nog een fikse kluif om uit al die kampioenen kampioen te kiezen…

januari

Naar het strand, wat is er lekkerder om te brainstormen en de stofwolken in je hoofd weg te laten blazen dan dit? Warmlopen voor Jess 3, want dat verhaal moet ik nu gaan bedenken en schrijven.

uitwaaien en nadenken

En terwijl ik me oplaad, genieten m’n jongens en Mikki (de hond) ook.

toch leuk, een schrijvende moeder

Gelukkig nieuwjaar!

Ga terug naar de boekenkast

Reacties zijn gesloten.