Schaduwland
‘Jullie vergeten je baby,’ riep ik nog, en ‘ik doe geen kwaad’, maar het hielp niets. De herten waren en bleven weg. Het arme baby’tje stond rillend en trillend helemaal alleen aan de rand van het ven. Zijn koppie schuw naar beneden, hij raakte zowat het water.
Ik besloot er vandoor te gaan, zodat de ouders hem op konden halen. Voetje voor voetje schuifelde ik achteruit. Het hertje boog zich nog dieper voorover naar het ven. Ik deed weer twee stappen, bleef met mijn haren aan bladeren haken, keek heel even omhoog om mezelf los te maken en toen ik weer voor me keek, was het hertje verdwenen.
Ik sprintte naar voren, mijn armen uitgestoken om hem uit het water te vissen, maar het ven was kalm. Ik ging op mijn knieën zitten en tuurde verbaasd naar beneden. Geen golven, geen hertje, niets. Alleen inktzwart, duisterdiep water.
Was hij dan misschien toch de struiken in gevlucht? Dat kon toch niet, zo vlug?
Ik keek alleen even over mijn schouder. Heel eventjes maar. Maar dat moment veranderde alles.
Dit is een fragment uit mijn verhaal Schaduwland dat in de bundel Lekker griezelen staat. Een boek vol griezelverhalen en gedichten, het één nog enger dan het ander. Geen boek voor op je nachtkastje misschien, maar wel één om lekker op de bank mee weg te kruipen.
De verhalen en gedichten zijn van: Annemarie Bon, Annie van Gansewinkel, Bart Römer, Loes Hazelaar, M. Busser & R. Schröder, Mieke van Hooft, Mirjam Mous, Pieter Feller, Stefan Boonen, Tosca Menten en ik. Natascha Stenvert heeft de illustraties gemaakt.
Lekker griezelen, april 2010. The House of Books, isbn 978 90 443 2582 9
Dit is over Lekker griezelen geschreven:
NBD|Biblion recensie
Aantrekkelijk vormgegeven bundeling met griezel- dan wel spookverhalen en griezelige gedichten. Voor deze bundeling zijn verhalen genomen van bekende auteurs die, niet alleen in dit genre, al veel publicaties op hun naam hebben staan. Er valt in de verhalen en gedichten volop te huiveren en zich af te vragen: zou dit werkelijk gebeurd zijn, was het een droom, vader en moeder kunnen me nog meer vertellen, maar ik weet zeker dat… Spinnen, spoken, verdwijningen, putten, beklemmende zolders en kelders, verlaten heidelandschappen, heksen en monsterachtige verschijningen zorgen voor de nodige suspense! De illustraties zijn een verhaal apart: veelal paginagroot wisselen zij op geanimeerde wijze de tekst af. Er is veel mistig grijs en griezelzwart-wit in de bewerkte foto’s, die ervoor zorgen dat de verbeelding net echt lijkt. Er zijn elf verhalen en vier gedichten. Het boek is stevig vormgegeven, met dik papier. De tekst is zo gezet dat er veel licht en lucht op de pagina’s verschijnt, waardoor ook minder technisch vaardige lezers met wat meer leesrust kunnen griezelen. Volgens hetzelfde format verscheen ‘Eindelijk vakantie!’. Verhalen en gedichten die zich uitstekend lenen om voor te lezen vanaf ca. 7 jaar, maar die ook niet te versmaden zijn om zelf te lezen vanaf ca. 9 jaar. (Mart Seerden)
Pluizer
Lekker Griezelen is een bundel met griezelverhalen en -gedichten van twaalf verschillende auteurs. Enge geluiden in de nacht, een ven dat alles opslokt, heksen en ga zo maar door. Voor elk wat wils. De verhaaltjes zijn niet al te lang maar net lang genoeg om een enge indruk na te laten en stof tot nadenken te geven. Zoals: wat te doen met een kinderlokker? Dit is misschien best een boek om overdag lekker knus in de zetel te lezen en vooral niet op nachtkastjes achter te laten. (Els van Oosterwyck)