JESS

In de serie JESS komen Job, Engel, Smartie en de ondeugende hond Sint mysteries op het spoor die ze natuurlijk moeten ontrafelen. En daarbij werken ze zich soms flink in de nesten.

Het tweede deel heet De haven en de helden.

Smartie, Job, Engel en de pikzwarte hond Sint gaan op zoek naar een mast voor de JESS om lekker te kunnen zeilen als het weer lente is. Wat begint als een onschuldige onderneming, verandert in een meeslepend avontuur.
Ze trotseren herfstige stormen, een griezelige schuur en een vervelende vrouw en dwalen in het donker over een afgelegen haventerrein. Wat doet die verlaten zeecontainer daar en waarom duikt die zwerver steeds weer op?
De vier helden proberen boven water te krijgen wat er aan de hand is en belanden in een nagelbijtend spannend onderzoek.

Een fragment:

Gehurkt zitten Job, Smartie en Engel achter een roestig karretje dat omgekiept naast de rails ligt, met Sint als een schaduw aan hun voeten. Kille windvlagen suizen over de kade en ze huiveren in hun dikke jassen. Bleekwit glinsteren hun ogen in de schemering van de naderende avond.

‘Durf jij te kijken?’ Smartie praat zo zacht dat haar woorden lijken op ritselende blaadjes in een herfststorm.

Job knikt en schuift ruggelings langs de kar tot hij bij de rand is. Heel langzaam steekt hij zijn nek uit tot hij de kade kan zien. Nog meer verlaten karretjes, rondslingerend gereedschap, kabels. De grote zeecontainer die ze in de gaten houden, is vlakbij. Zacht zwaait een ketting aan een kraan heen weer, het ijzer piept en kreunt. Spookachtig. Verder is alles stil, geen enkele beweging. In de verte tekenen de zwarte omtrekken van loodsen en containers zich af in het felle licht van werklampen. Job trekt zijn hoofd terug en sluipt weer naar de anderen.

‘En?’ vraagt Engel.

‘Niks,’ antwoordt Job.

Ze zwijgen alle drie en luisteren naar de klotsende golven tegen de stenen kade van de haven.

‘Ik heb nooit geweten dat stilte zoveel geluid maakt,’ zegt Smartie. ‘Ik hoor echt van alles, jullie ook?’

‘Ssssst,’ sissen Engel en Job in koor.

Smartie wil boos worden, ze is geen klein kind meer, maar eigenlijk hebben de jongens gelijk. Dit is geen spelletje. Ze mogen niet betrapt worden.

Wat ze daar uitvoeren?
Lees het in Jess – de haven en de helden, september 2011.
The House of Books, isbn 978 90 443 3234 6
€ 12,95

Deel 1 heet De boot en de engerd en dat gaat -hoe kan het ook anders- over een engerd en een boot. Natascha Stenvert heeft de illustraties gemaakt en ze zijn ontzettend leuk geworden!

Job woont met zijn ouders, de pikzwarte hond Sint en zijn nicht Smartie op een woonboot midden in de stad. Het is een gezellige bende.
Smartie krijgt voor haar tiende verjaardag een wel heel bijzonder cadeau, een oud bootje: de JESS. Helemaal geweldig natuurlijk, maar waarom doet de oud-eigenaar zo vreemd? Hij sluipt rond in het holst van de nacht en breekt zelfs in.
Job, Smartie en Sint ontdekken een groot geheim. Gelukkig krijgen ze hulp van een nieuwe jongen uit de klas, want het oplossen van het mysterie zorgt voor heel veel spannende momenten…

Een fragment:

De lamp aan het plafond schommelt zacht op de deining van de golven heen en weer. In het bootje buigen drie hoofden zich dicht naar elkaar toe. Het licht schijnt geelzacht op hun wangen.

‘Toch snap ik nog steeds niet wat die vent van jullie moet. Wat een griezel, zeg. Als hij ons weer achterna komt…’ Engel maakt zijn zin niet af, hij zucht diep. Was hij maar nooit Smartie en Job achterna gegaan. Dan had hij nu gewoon achter zijn computer gezeten, spelletjes doen en filmpjes kijken. Of op de bank in zijn speelkamer een boek zitten lezen. Wat dan ook. Alles beter dan hier op het bootje van Smartie, buiten pikkedonker en dan ergens die kerel ook nog.

‘O gatver, hou op! Ik wil er niet aan denken,’ zegt Smartie. Ze wrijft met haar hand door haar haren, een blonde piek blijft rechtovereind staan, als de mast op een zeilboot.

‘Maak je niet druk, jullie, we redden ons wel.’ Job balt zijn vuist en trekt zijn voorhoofd in diepe denkrimpels. Op de grond spitst een grote hond zijn oren. Zachtjes kroelt Job met zijn vingers over de zwarte snuit.

Drie hoofden onder een schommelende lamp.

JESS – De boot en de engerd, april 2011.
The House of Books, isbn 978 90 443 3039 7
€ 12,95

Dit is over JESS geschreven:

Jess – de helden en de haven

Trotse moeders
Na JESS de boot en de engerd, is onlangs dit tweede JESS-deel verschenen, JESS de haven en de helden. Net zo leuk en net zo spannend, misschien nog wel leuker zelfs, dan het eerste deel. De hoofdpersonen zijn hetzelfde, ze kennen elkaar nog beter dan de vorige keer en zijn helemaal op elkaar ingespeeld.

De vriendschap tussen Smartie, Job en Engel is weer wat hechter geworden. En wat is dit, samen met de hond Sint, een avontuurlijk viertal zeg, ze zijn nergens bang voor en gaan overal op af. Ik kan me voorstellen dat kinderen, zowel jongens als meisjes, enorm genieten van een verhaal als dit en het liefst zelf een van de drie hoofdpersonen zouden willen zijn. Als moeder zou ik er denk ik heel wat grijze haren bij krijgen als een van hen mijn kind zou zijn .

We leren in dit tweede deel Engel wat beter kennen en zien dat het bij hem thuis heel anders (en minder leuk) is dan bij Smartie en Job op de woonboot. Het mysterie in JESS de haven en de helden zit goed in elkaar. Als lezer krijg je, tegelijk met Smartie, Job en Engel, steeds kleine aanwijzingen over wat er nu precies aan de hand is. Het is overigens ook een leuk en kinderen aansprekend mysterie.

Ik vind dit tweede JESS-deel weer een erg leuk jeugdboek en mijn dochter heeft er ook weer van genoten. Het blijft smaken naar meer, dus Inge, schrijf je alsjeblieft nog heel veel nieuwe JESS-delen?
Overigens heeft Inge de Bie een heel leuke site met allemaal informatie over haarzelf, haar boeken en met leuke kleurplaten.

NBD|Biblion
Job, Engel, Smartie en hun hond Sint zijn weer klaar voor een nieuw avontuur in dit tweede verhaal* dat draait rond hun eigen bootje ‘JESS’. Terwijl ze op zoek zijn naar een mast voor hun boot, ontdekken ze vreemde dingen in het haventerrein. Ze gaan op onderzoek uit en proberen uit te vissen wat er zich in een griezelige schuur bevindt en waarom een zwerver zo vaak opduikt in hun omgeving. Ze ontdekken een gevaarlijke handel en het vraagt heel wat lef om door te gaan. Wanneer Engel van zijn vader het verbod krijgt nog langer met Job en Smartie op te trekken, komt hun vriendschap op de helling te staan. Zullen ze er toch nog samen in slagen het mysterie op te lossen? De verhaallijn is vrij eenvoudig en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op, wat tot een spannend en vlot lezend verhaal leidt. De personages zijn helder neergezet, hun taalgebruik is jong en wat populair, maar blijft wel herkenbaar. De illustraties bestaan uit foto’s die bewerkt zijn met getekende illustraties. Ze komen niet echt goed tot hun recht in zwart-wit. De brede bladspiegel bevat vrij veel tekst, in een voor de doelgroep wat kleine letter. Vanaf ca. 9 jaar. – Anja van Geert

Pluizer
‘Jess. De haven en de helden’, is het tweede deel van de avontuurlijke serie rond Job en zijn nichtje Smartie. Job woont samen met zijn ouders op een woonboot en ook nichtje Smartie woont sinds kort bij hen. Voor haar verjaardag kreeg ze een eigen bootje, dat ‘Jess’ werd gedoopt. In het vorige verhaal gingen Job, Smartie en Engel en hun hond Sint al op zoek naar de oplossing van een raadsel. Dit keer begint het avontuur wanneer ze op zoek gaan naar een mast voor de Jess, zodat ze kunnen gaan zeilen. Maar hoe onschuldig dit verhaal ook begint, ze komen weer terecht in een avontuur. Want waarom staat er een verlaten zeecontainer op het haventerrein en wie is die zwerver die steeds blijft opduiken?
Van illustratrice Natascha Stenvert werd vorig jaar Bramenjam vertaald, voorzien van prachtige en kleurrijke illustraties. Helaas blijkt een zwart-witcontext niet zo ideaal voor het soort collages dat Stenvert ambieert. Maar het verhaal is vrolijk en spannend, en ik kijk alvast uit naar het derde deel in de reeks.
Magali Haesendonck

Jess – de boot en de engerd

Trotse moeders
Job woont met zijn ouders Jet en Jurre, zijn zwarte hond Sint en zijn eigenwijze nichtje Smartie op een woonboot middenin een grote stad. Smartie krijgt een bijzonder verjaardagscadeau, een oude zeilboot die ze JESS noemt.
Maar met de zeilboot beginnen ook de vreemde gebeurtenissen. Waarom doet die vorige eigenaar van de boot zo vreemd? Hij sluipt ’s nachts rond de boot en breekt zelfs in. Job en Smartie proberen er achter te komen en ontdekken een groot geheim. Een nieuwe jongen uit hu klas, Engel, helpt hen er gelukkig bij.
Recensie
Jess de boot en de engerd is een leuk en spannend verhaal. De hoofdpersonen beleven spannende avonturen en vriendschap speelt een grote rol. De illustraties zijn stoer en passen echt bij het verhaal.
Het is een boek voor de betere lezers. Gelukkig is het verhaal ook geschikt voor jongere kinderen die al ver zijn met lezen. Het is spannend, maar niet te spannend. Ook leuk is dat het boek, volgens mij, leuk is voor jongens en meisjes. Twee jongens en één meisje vormen de drie hoofdpersonen, dus voor beide iemand om zich in te kunnen verplaatsen. Veel kinderen zullen er wel eens van dromen om op een woonboot te wonen en spannende avonturen met vrienden te beleven. Dat er nog een raadsel op te lossen valt, maakt het boek er alleen nog maar leuker op. Mijn dochter zou in ieder geval best wel eens Smartie willen zijn …
Wat leuk dat er een vervolg, en misschien wel meer, te verwachten zijn. Het boek wordt aangekondigd als het eerste deel van een serie. Mijn dochter en ik kunnen niet wachten! (Isolde)

De Gelderlander

NBD|Biblion
Op een woonboot midden in de stad wonen Job (10), zijn ouders, de hond Sint en zijn nicht Smartie. Op haar tiende verjaardag krijgt Smartie een oud bootje cadeau en noemt hem de ‘JESS’. Ze hebben veel plezier van het bootje, totdat er ingebroken wordt. En waarom sluipt die enge oud-eigenaar Herman ’s nachts rond in hun buurt? Voldoende redenen voor Job en Smartie om op onderzoek uit te gaan. Eerste deel uit de serie ‘JESS’, waarin in een eenvoudige verhaallijn met spanning en humor de soms wat gezochte gebeurtenissen in een vlotte stijl de revue passeren. De karakters van de kinderen worden helder neergezet en de kinderlogica en het populaire taalgebruik (egnie, mafkees, sjips) maken het geheel herkenbaar voor leeftijdsgenoten. De boodschap: ‘(ver)oordeel niet te snel’ komt naar voren als ze de ‘engerd’ Herman en de ‘brave’ klasgenoot Engel beter leren kennen. De zwart-witfoto’s met ingetekende potloodillustraties passen bij de verhaalsfeer. De brede bladspiegel bevat vrij veel tekst, in een voor de doelgroep wat kleine letter. Kleurrijk omslag. Een toegankelijk verhaal voor een brede doelgroep vanaf ca. 9 jaar. – Monique Luijben

LOL magazine
Na spannende boeken als Broodje Koosburger en Dierenroof schrijft Inge de Bie het nieuwe avonturenboek JESS de boot en de engerd. Net als in haar vorige boeken nemen avontuur en vriendschap een belangrijke plaats in. Ook laat ze zien dat kinderen vaak veel meer kunnen dan volwassenen soms denken. Als moeder van vijf kinderen en parttime lerares weet Inge de Bie precies wat kinderen willen: een verhaal over een avontuur dat onwaarschijnlijk is, maar toch geloofwaardig. JESS de boot en de engerd gaat over Job die samen met zijn ouders, nichtje Smartie en hond Sint op een woonboot woont. Als Smartie voor haar verjaardag een eigen boot krijgt, hebben ze al snel in de gaten dat er iets mee aan de hand is. Er wordt ingebroken in de boot en ’s nachts doorzoekt een man hun vuilniszakken. Het lijkt of de vorige eigenaar iets vergeten is aan boord en op hun eigen manier gaan Job en Smartie op zoek naar wat dat is. Hun zoektocht begint onschuldig, maar al snel blijkt deze zaak serieuzer dan ze dachten. Ondertussen vult Job zijn tijd met het pesten van zijn suffe klasgenoot Engel. Maar als Job en Smartie zich in de nesten werken, komt juist Engel ze helpen. Dit boek gaat over een bijzondere speurtocht die grappig, spannend, soms eng en zeker verrassend is.

 

Ga terug naar de boekenkast

Reacties zijn gesloten.